حسگرهای دما بی سیم با بهره گیری از فناوری اینترنت اشیاء (IoT) نقش بسیار حیاتی را در پایش میزان دما انبار های سرد مواد غدایی ایفا می کنند. اطلاع از میزان دما در انبارهای سرد مواد غدایی امری ضروری در جلوگیری از فساد مواد غذایی و همچنین کاهش هزینه های تولید می گردد. در گذشته با استفاده از دما سنج های دیواری و معمولی و نصب آن در انبارهای سرد مواد غذایی و ثبت میزان دما در جداول و کاربرگ های خاص توسط کارکنان امری رایج بوده است. در حال حاضر هم اکثر انبار های مواد غذایی با استفاده از دیتالاگر های سیمی فرایند پایش آنلاین میزان دما انبار ها و ذخیره داده ها را انجام می دهند که این روش هم با چالش هایی روبرو می باشد.
چالش ها
هزینه سیم کشی: در روش های معروف به اتوماسیون صنعتی از دیتالاگرهای سیمی که اغلب تحت پروتکل Modbus می باشند استفاده می گردد که تمامی دیتالاگر ها باید توسط دو رشته زوج سیم جهت ارسال داده ها به کنترلر مرکزی به یکدیگر متصل شوند. این روش هزینه های سیم کشی را بر روی پروژه سربار می نماید.
سرویس و نگهداری: خراب شدن سیم های ارتباطی جهت ارسال داده های مربوط به دما به کنترلر مرکزی و شناسایی نقاط خرابی و جایگزین کردن سیم های ارتباطی از دیگر چالش های این روش پایش دما در انبارهای سرد مواد غذایی به حساب می آید.
مدیریت داده ها: در روش های اتوماسیون صنعتی عملا مدیریت داده ها و تجزیه و تحلیل داده ها امری سخت و بسیار پیچیده می باشد. با توجه به لوزم دسترسی آسان به نتایج تجزیه و تحلیل داده ها در جهت بهبود و کنترل فرایند تولید و نگهداری این موضوع نیز از چالش های روش های فعلی می باشد.
راهکار اینترنت اشیاء در پایش آنلاین
استفاده از فناوری اینترنت اشیاء و همچنین حسگرهای بی سیم در پایش دما انبارهای سرد مواد غذایی مزایای زیادی را به همراه دارد. حسگرهایی مانند مدل های TH-MW01 و TH-MW02 که به راحتی از طریق شبکه WiFi به اینترنت متصل می گردند و داده های مربطو به دما را پایش و ارسال می کنند. در ادامه به برخی از مزایای استفاده از فناوری اینترنت اشیاء در انبار های سرد مواد غذایی اشاره می کنیم.
کاهش هزینه ها: استفاده از حسگرهای بسیم دما هزینه های مربوط به نصب و راه اندازی و همچنین سرویس و نگهداری را بسیار پایین می آورد.
تجزیه و تحلیل داده ها: تمامی داده های تولید شده توسط حسگرهای بی سیم دما در پلتفرم های ابری اینترنت اشیاء ذخیره و طبقه بندی میگردند و متناسب با نیاز هر صنعت با توجه به مدل های آماری و یا تکنیک های هوش مصنوعی تمامی داده ها پردازش می گردند.
دسترسی پذیری بسیار بالا: استفاده از اپلیکیشن های تلفن همراه و همچنین داشبورد های نظارتی آنلاین و نمایش داده ها بر روی نمودارهای گرافیکی این امکان را به مدیران و کارکنان می دهد که در هر لحظه و از هر جای دنیا به داده های مربوط به میزان دما انبار مواد غذایی و یا نتایج تجزیه و تحلیل داده ها دسترسی داشته باشند.
افزایش بهره وری: با کشف دانش از نتایج تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از حسگرهای دما توزیع شده در انبار های سرد مواد غذایی، می توان با جلوگیری از فساد مواد غذایی یا تغییراتی در چیدمان قفسه ها، مدیریت سیستم های سرمایشی و غیره بهره وری را نیز افزایش داد